5. Søren Jepsen – softsynths m.m.

Søren Jepsen er lærer i sang, klaver, sammenspil og kor v. musikskolen Laura. Ved seminaret demonstrerede Søren administrationsværktøjet Speedadmin, som mange musikskoler har taget i anvendelse. Speedadmin er et online system der administrerer bl.a. skema, afkrydsningslister og kommunikation via SMS og er tilgængeligt for elever, lærere og administration. Flere deltagere tilkendegav, at de havde gode erfaringer med systemet, og at det tilmed havde været muligt at få tilføjet funktionaliteter ved henvendelse til firmaet. Søren bruger Sibelius til sine arrangementer. Når han skal indstudere nye arrangementer, kan han gemme hver stemme som en lydfil, som eleverne kan lytte til som forberedelse. Hans elever bruger også Scorch, som er Sibelius’ gratis afspiller. Scorch kan transponere og skifte tempo når den afspiller Sibelius filer, men det er ikke (endnu) muligt at mixe og mute spor i afspilleren. Scorch findes dog også i en version til iPad, og her kan man i modsætning til PC/MAC versionen “hente” en lille mixer op med volumen, panorering, og mute på alle stemmerne. Den er ikke gratis, men prisen er ret lav.

Søren omtalte REAPER, som er en shareware-DAW (digital audio workstation), hvor man kan optage, mixe, programmere MIDI, redigere o.s.v, præcis som i Logic, Cubase m. fl. REAPER er i princippet ikke gratis, men man har mulighed for at fortsætte med at bruge demoudgaven med fuld funktionalitet (http://www.reaper.fm/). Søren viste hvordan han anvender en relativt billig ASUS EEE notebook til både administration og afspilning af lyd fx i kraft af softwaresynthesizere, som er gratis tilgængelige på internettet. Søren bruger en host kaldet Cantabile til at administrere sine softsynths og kan forberede de keyboardlyde han skal bruge i sin sammenspilsundervisning hjemmefra. Det springende punkt er at få det interne lydkort til at virke uden latency (forsinkelse), hvilket på PC er muligt med en særlig driver kaldet asio4all. Endelig viste Søren hvordan han inddrager lydsyntese i undervisningen. Mange elever er interesserede i lydsyntese og der findes en række emuleringer af de store såkaldte modulare synthesizere, hvor det er muligt at forbinde oscillatorer og filtre ved hjælp af virtuelle kabler. På den måde kan eleverne få et indblik i hvordan man kan skabe og evt. efterligne synthesizerlyde.
Søren henviser til sitet hos http://www.musicnotes.com, som sælger noder. De tilbyder en app, hvor det er muligt at se de købte noder i stil med funktionaliteten i nodeviserapp’en Forscore. Samtidig er det muligt at hente transponeringer i alle tonearter.
Søren henviser også til http://www.audiotool.com/ som har en “flash-app” der kører i browseren, hvor det er muligt at samle et setup af forskellige tromme-maskiner, synths osv. Desuden ligger der en støre lydbank som man kan lægge ind som yderligere spor under det groove man laver. Det er meget let tilgængeligt, men har alligevel de grundlæggende værktøjer man lige søger.

Søren har skrevet en lille artikel om sin praksis og sat en masse links ind. Se artiklen her: Søren_Jepsen_VST vejledning